Adli Yargı Hakimliği

Adli Yargı Hakimliği

Adli Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınava yalnızca Hukuk Fakültesi mezunları ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip, Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarıyla verenler katılabilir. Bu sınavdan ÖSYM sorumlu olmakla birlikte sınav Ankara’da yapılmaktadır.

Başvuru Koşulları:

a)Türk vatandaşı olmak,

b) Adli yargı hakim ve savcı adaylığı yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını (doğum tarihi 01.01.1983 ve daha sonra olanlar) doldurmamış olmak,

c)Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,

d)Kamu haklarından yasaklı olmamak,

e)Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,

f)Hâkimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya engelliliği, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak,

g)Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak,

h)Hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak.

ı) Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için; diğer şartları taşımakla birlikte, mesleklerinde fiilen en az üç yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı tarih itibariyle kırkbeş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olmak şarttır.

NOT-1:Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylarından hukuk alanında doktora yapmış ve giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla (doğum tarihi 01.01.1983 ve daha sonra olanlar) otuzbeş yaşını doldurmamış olanlar yazılı sınavdan muaf olup, sadece mülâkata tâbi tutulacaklardır. Bu nedenle başvuruları elektronik ortamda alınmayacaktır. Bu kişilerin başvuru formu (Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü internet sitesindeki formlar bölümünde yer alan ilgili Sınav Başvuru Formu) ile birlikte hukuk fakültesinden mezun olduğunu ve hukuk alanında doktora yaptığını gösteren diploma suretlerini 01-08 Kasım 2017 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Hâkim Adaylığı Şube Müdürlüğüne vermeleri ya da masrafını ödemek şartıyla mahalli Cumhuriyet başsavcılığı aracılığıyla APS (Acele Posta Servisi) ile göndermeleri gerekmektedir.

NOT-2: Başvurusunu yapmayan, başvuru koşullarını taşımayan, başvuru koşullarını taşımadığı hâlde sınav ücretini yatıran, başvurusu geçersiz sayılan, aynı sınav için birden fazla sınav ücreti yatıran, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapan adayların ödedikleri ücretler iade edilmeyecektir.

NOT-3: Adalet Bakanlığı tarafından başvurusu kabul edilerek T.C. Kimlik Numarası ÖSYM’ye bildirilen adaylar için ÖSYM tarafından Sınava Giriş Belgesi düzenlenecektir. Belge üzerinde adayın hangi bina ve salonda sınava gireceği, sınav tarihi ve saati yer alacaktır. Adaylar sınava, sınavın yapılacağı hafta içerisinde, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi girerek edinecekleri Sınava Giriş Belgesi ve nüfus cüzdanı/süresi geçerli pasaportu ile kabul edilecektir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı hâlde Sınav Koordinatörlerinin, ÖSYM Temsilcilerinin, bina veya salon görevlilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine erişim için şifresini unutan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlerine nüfus cüzdanı/süresi geçerli pasaportları ile şahsen başvurarak ücreti karşılığında yeni şifrelerini edinebileceklerdir. Şifrenin edinilmesi ile ilgili ayrıntılı bilgi ÖSYM’nin İnternet sayfasında bulunmaktadır.

Sınavın Yapılma Şekli ve Değerlendirilmesi:

Sınavda adaylara, 30 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 70 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır. Testlerdeki soruların konulara göre dağılımı kendi aralarında eşit olacaktır.

 Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: Türkçe, Matematik, Türk Kültür ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Temel Yurttaşlık Bilgisi ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan,(20 PUAN)

Alan Bilgisi Testi: Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, İdarî Yargılama Usulü ve İdare Hukuku ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.(80 PUAN)

Genel Yetenek ve Genel Kültür testi yirmi (20) tam puan üzerinden;

Alan Bilgisi testi seksen (80) tam puan üzerinden ayrı ayrı değerlendirilmektedir.

Sınavlarda tüm sorular çoktan seçmeli olacaktır ve yanlış yapılan sorular doğruyu götürmez.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: (30 Soru) Türkçe, Matematik, Türk Kültür ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Temel Yurttaşlık Bilgisi ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan,

Değerlendirme yapılırken Genel Yetenek ve Genel Kültür testi konuları ile Alan Bilgisi testi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlandırılır.

Adayların Genel Başarı Puanı tespit edilirken, Genel Yetenek ve Genel Kültür testi Puanı ile Alan Bilgisi testi Puanı toplanacak ve böylece yüz (100) tam puan üzerinden Genel Başarı Puanı hesaplanmış olacaktır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür

· Türkçe 6
· Matematik 6
· Türk Kültür ve Medeniyetleri 6
· Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 6
· Temel Yurttaşlık Bilgisi 6

 Alan Bilgisi Testi: (70 Soru) Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, İdari Yargılama Usulü ve İdare Hukuku ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır.

Anayasa Hukuku:7 soru

İdare Hukuku:7 soru

İdari Yargılama Hukuku:7 soru

Medeni Hukuku:7 soru

Medeni Usul Hukuku:7 soru

Borçlar Hukuku(Genel-Özel):7 soru

Ceza Hukuku(Genel-Özel):7 soru

Ceza Muhakemesi Hukuku:7 soru

İcra ve İflas Hukuku:7 soru

Ticaret Hukuku(Ticari İşletme-Şirketler-Kıymetli Evrak):7 soru

Sınava girecek adaylar için yeteri kadar test ve cevap kâğıdının hazırlanması ve basımı ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir. Sınavlarda tüm sorular çoktan seçmeli olacak ve aşağıdaki konulardan oluşacaktır:

1.Kitapçık: Tüm adaylar için ortak ve zorunlu testlerden oluşur

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: Türkçe, Matematik, Türk Kültür ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Temel Yurttaşlık Bilgisi konularıyla ilgili çoktan seçmeli sorular ile;

Ortak Alan Bilgisi Testi: Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdarî Yargılama Usulü, Hukuk Yargılama Usulü ve Medeni Hukuk konularıyla ilgi çoktan seçmeli sorulardan oluşur.

2.Kitapçık: Adli Yargı Sınavına başvuran adaylar tarafından çözülecek testten oluşur.

Adli Yargı Testi: Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku konularıyla ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşur.

3.Kitapçık: İdari Yargı Sınavına başvuran adaylar tarafından çözülecek testten oluşur.

İdari Yargı Testi: Borçlar Hukuku (Genel Hükümler), Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku, Maliye-Ekonomi konularıyla ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşur.

4.Kitapçık: Adli Yargı-Avukat Sınavına başvuran avukat adaylar tarafından çözülecek testten oluşur

Adli Yargı-Avukat Testi: Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku konularıyla ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşur.

Adli Yargı Testi ile Adli Yargı-Avukat Testi aynı konular ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacak ancak testlerde birbirinden farklı sorular yer alacaktır.

5.Kitapçık: İdari Yargı-Avukat Sınavına başvuran avukat adaylar tarafından çözülecek testten oluşur.

İdari Yargı-Avukat Testi: Borçlar Hukuku (Genel Hükümler), Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku, Maliye-Ekonomi konularıyla ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşur.

İdari Yargı Testi ile İdari Yargı-Avukat Testi aynı konular ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacak ancak testlerde birbirinden farklı sorular yer alacaktır.

Sınav iki oturum hâlinde yapılacaktır. Adaylar, başvurudaki sınav tercihlerine göre sınava başlayacaklar ve ilgili testin sorularını cevaplayacaklardır.

Sabah Oturumunda;

I) Hem Adli Yargı hem de İdari Yargı sınavına başvuru yapan adaylar, 09,30’da sınava başlayacaklardır. Bu adaylara önce İdari Yargı Testi (3.Kitapçık) verilecek, bu test için verilen cevaplama süresi tamamlandıktan sonra Adli Yargı Testi (2.Kitapçık) verilecektir. Bu test için verilen cevaplama süresi de tamamlandıktan sonra son olarak Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi Testi (1.Kitapçık) verilecektir.

II) Sadece Adli Yargı veya sadece İdari Yargı sınavına başvuru yapan adaylar, 10,30’da sınava başlayacaklardır. Bu adaylara başvurudaki sınav tercihlerine uygun olarak İdari Yargı Testi (3.Kitapçık) veya Adli Yargı Testi (2.Kitapçık) verilecektir. Test için verilen cevaplama süresi (50 dakika) tamamlandıktan sonra son olarak Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi Testi (1.Kitapçık) verilecektir.

III) Sadece Avukatlar için yapılacak sınavlara (Adli Yargı-Avukat ve/veya İdari Yargı-Avukat) başvuranlar ise Sabah Oturumunda sadece Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi testini (1.Kitapçık) alacaklardır. Bu adaylar 11,30’da sınava başlayacaklardır. Bu adaylara, sadece Genel Yetenek ve Genel Kültür testi ile Ortak Alan Bilgisi Testi (1.Kitapçık) verilecektir.

Adli ve İdari Yargı Hâkimliği sınavını kazanmak için 70 olan baraj puan sınırı 07 Ocak 2017 tarihinde KHK değişikliği ile kaldırılmıştır. Yazılı sınava giren adayların sınavda başarılı olmalarının tespiti, sınavda baraj puan uygulaması olmadığı için Bakanlığın alacağı kadro sayısına bağlıdır. Genel başarı puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadronun iki katı fazlası olan aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. Örneğin, ilanda alınacak aday sayısı 1000 ise mülakata çağrılacak aday sayısı kadronun iki katı fazlası olan 3000’dir.

Buna göre adayın puanı 65 olsa dahi mülakata katılacak üç katı aday içine girebiliyorsa aday mülakata katılabilmiş olacaktır.

Mülakatta başarılı olan adaylar için ikinci aşama staj dönemidir. Bu dönem-de adaylara hâkimlik ve savcılık mesleğinin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak bunu davranış hâline getirmelerini sağlamak ve aynı zamanda mesleğin gerektirdiği tarafsızlık, onur, adalet anlayışına sahip olmalarını hedeflemek amacıyla eğitimler verilmektedir.