DGS Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), üniversitelerin örgün eğitim veya açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabileceği bir sınavdır. Bu sınava giren öğrenciler elde ettikleri puan ile ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme yöntemi ile mezun olduğu/olacağı bölüme göre lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ayı içerisinde yapılmaktadır. Bu sınavda adaylara 60’ı sayısal yetenek sorusu, 60’ı sözel yetenek sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. 120 soru için verilen süre 150 dakikadır (2 saat 30 dakika). Sınavda uygulanacak testler lisans öğreniminde başarıyı etkileyen sayısal ve sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye dayalıdır. Bu nedenle sınav farklı alanlardan sınava katılan adayların cevaplayabilecekleri niteliktedir.

Sınava katılmak için yaş sınırı, sınava katılma sayısı, alttan ders, staj gibi herhangi bir kısıtlama yoktur.

Sınavda başarılı olup bir lisans programına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin ön lisans eğitiminde almış oldukları derslerin içerikleri ve kredileri yerleştikleri lisans programındaki derslerle uyuyorsa öğrenci bu derslerden muaf olur. Uygunluk göstermeyen dersleri ise almak zorundadır. 

Dikey Geçiş Sınavı’nda adaylara verilen süre sayısal ve sözel testlerindeki akıl yürütmeye dayalı sorular için yeterli gelmemektedir. Bu nedenle sınava ciddi anlamda hazırlanmak isteyen adayların DGS’ye yönelik özel bir eğitim alması kaçınılmazdır.

Aşağıdaki linklere tıklayarak geçiş yapabileceğiniz bölümleri ve bu bölümlerin 2017-DGS taban puanlarını görebilirsiniz. 

Geçiş Yapılabilecek Bölümler 
TABLO-1.Merkezi Yerleştirme İle Dikey Geçiş Yapılacak Yükseköğretim Lisans Programları
TABLO-2.Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları

2017-DGS Taban Puanları için tıklayın.

Anahtar Kelimeler dgs   dgsizmir   dgskursu